NIEUWS


Nieuw nieuw nieuw: elke ploeg een digitale stempelkaart

Iedere ploeg heeft nu ook een digitale stempelkaart die kun je hier vinden. Download de stempelkaart van jouw ploeg en lijst ‘m in!Uitslagen elfstedenroeimarathon 2022 – online

De Amsterdamse roeivereniging RIC heeft de 36e elfstedenroeimarathon gewonnen. In een tijd van 17:04 uur bereikte de ploeg zaterdagmiddag als eerste de eindstreep in Leeuwarden. Met een verschil van 42 minuten is het Duitse team ARC & Friends uit Bonn tweede. Vanwege de weersomstandigheden van harde wind en golven is het traject ingekort tot ca. 180 km, zijn de meren niet overgestoken en zijn er geen stempels “opgehaald” in Sloten, Stavoren en Hindeloopen. Toch was deze marathon zwaar vanwege de harde wind uit het noordwesten, kracht 5 met uitschieters naar 6.

Winnaar van het open-veld werd de Duitse ploeg Speedy BONNzales van de Bonner Ruder-Gesellschaft met een tijd van 18:32 uur. Bijzondere vermelding is de prestatie van de driemansploeg Cool Runnings 2022 die zeer snel waren en finishten in een tijd van 18.23 en daarmee sneller waren dan de winnaars in de open- en buitenzes categorie. Het team van roeivereniging De Waal uit Lent moest de strijd vroegtijdig staken vanwege opgelopen averij die niet meer te herstellen was.

De uitslagen van alle 71 teams zijn hier te vinden.Weersvoorspelling – voorbereiding op alternatieve route

In verband met de weersvoorspelling voor de elfstedenroeimarathon op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei kan het nodig zijn een alternatieve route te varen. Dat kan het geval zijn als de weersomstandigheden (golfslag, noodweer, bliksem) op het Slotermeer en/of Morra zodanig zijn dat de normale route moeilijk of niet bevaarbaar is.

De wedstrijdleiding bepaalt of de alternatieve route gevaren gaat worden. Als dat het geval is, wordt dat op de captainmeeting bekend gemaakt. Onderstaand de routebeschrijving.

Routebeschrijving alternatieve route
Tot de stempelpost Woudsend de normale route; rechtsomkeert en weer terug richting IJlst, BB-aanhouden richting Nijezijl, Oosthem (Bolsvaarderzeilvaart inslaan), Wijmerts, Bolsward, Workumertrekvaart, Burevaart, Diepe Dolte.

De stempelpost Workum wordt vanuit het zuiden, via de Burevaart, benaderd. Na de stempelpost Workum wordt de normale route gevolgd richting Bolsward en verder.

 Dokkum: passeren bruggen

De eerste brug in Dokkum (de Ee-brug) passeren in- en uitgaande boten elkaar. Houd zoveel mogelijk stuurboord!

De Ee-brug is een lange, smalle en lage brug waarbij boten elkaar alleen ‘slippend’ kunnen passeren. De stad uitgaande boten hebben voorrang op inkomende boten. Op aanwijzing van de jury kunnen bij grote drukte de inkomende boten voor de brug worden gestopt totdat de doorgang weer veilig is.

Altena-brege

Als je met de boot Dokkum binnenkomt neem je het middelste bruggat (tussen de rode lichten). Als je Dokkum verlaat neem je het stuurboordgat; rechts van de rode lichten. Het bruggat is aangelicht en in het midden hangt een oranje licht te knipperen.

altenabrege-dokkumWisselverbod Galamadammen

Let op! Er geldt een wisselverbod voor de Galamadammen. Dat betekent dat er op het traject Oude Karre – Stavoren niet gewisseld mag worden.Tips voor de tocht

Een aantal belangrijke tips en eisen die de tocht gemakkelijker en veiliger maken.

De roeiers:

  • Goede conditie, roei- en stuurtechniek
  • Veel roeikilometers gemaakt voorafgaand aan de tocht
  • Geoefend met roeien met een zwemvest en platliggen (achterover) in boot (lage bruggen)
  • Als de boot volloopt, altijd bij de boot blijven. Ga niet zwemmen maar ga met de boot naar de dichtstbijzijnde oever

De tocht:

  • Bestudeer de waterkaart, wees op de hoogte van de route die je moet roeien en sturen
  • Let op de hoogte van de bruggen. Zeer lage bruggen in Dokkum, Sneek en Parrega!
  • Bestudeer de alternatieve route (website) voor slecht weer
  • Bekijk vooraf regelmatig de website en facebookpagina voor bijzonderheden
  • Op de captainsmeeting worden de weersverwachting, beslissingen over alternatieve route en eventuele obstakels in de route gemeld.

Meer tips!Hoosmateriaal

Ga voor safe: neem meer dan een hoosmiddel mee (zie het reglement)!GPS-trackers of accu’s

Alle gps-trackers zijn vergeven. Er zijn nog wel accu’s beschikbaar voor gps-tracking. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen, geef dat dan per mail door aan de organisatie.Reglement

Zorg dat je goed bent voorbereid en lees de regels!Aanrijroute LRV Wetterwille

Onderstaand is de route voor het aanrijden met de botenwagens tijdens de elfstedenroeimarathon.

Wanneer je aan komt rijden vanuit het westen (Aldlansdyk)
Sla met de botenwagen af bij Peugeot-garage Auto Haaima. Rijd vervolgens rechtdoor en sla linksaf. Vervolgens sla je rechtsaf (Avondsterweg). Meld je hier bij de aanwezige verkeersregelaars. Deze laten je toe tot het gebied waar de boten kunnen worden afgeladen.


Wanneer je aan komt rijden vanuit het noorden (Anne Vondelingweg)
Sla bij het stoplicht linksaf de Planetenlaan in. Sla vervolgens rechtsaf bij de Technische Unie. Rijd daarna rechtsaf achter de Mazzelshop en de Praxis langs en sla af bij de Avondsterweg. Meld je hier bij de aanwezige verkeersregelaars. Deze laten je toe tot het gebied waar de boten kunnen worden afgeladen.

Zorg er voor dat je de boot snel aflaadt, zodat je andere teams zo min mogelijk ophoudt of hindert. Vervolg na het afladen de route om de lege botenwagen achter te laten op het daarvoor bestemde terrein achter de mazzelshop. Zie hiervoor het kaartje en volg de instructies van de verkeersregelaars.

Parkeer hierna de auto bij de Technische Unie of op het grasveld naast Auto Haaima.Loting online!

De loting voor de startvolgorde van de elfstedenroeimarathon is gedaan. Je vindt je startpositie in dit overzicht!

 Pilot KNRB inschrijfsysteem

Als elfstedenroeimarathon maken we al jaren gebruik van een in eigen beheer ontwikkeld geïntegreerd inschrijfsysteem dat toegesneden is op onze tocht, het deelnemersveld en de loting. Daar kan iedere ploeg zich komende maanden weer inschrijven. Daarnaast doen we een test met een nieuw, door de KNRB ontwikkeld, inschrijfsysteem. Hiervoor vragen we een beperkt aantal teams zich dubbel in te schrijven. Interesse? Meld je aan!

We zijn al langer in gesprek met de KNRB en marathoncommissie over hoe we in de toekomst gebruik kunnen maken van hun systeem, dat tot voorkort niet voorzag in de gewenste functionaliteiten. De bond verwacht dat het nieuwe inschrijfsysteem daar wel in voorziet. We spraken af dat de komende ERM te testen met circa tien ploegen. Die moeten zich dan wel dubbel inschrijven: dus zowel via ons systeem als dat van de KNRB. 

Na afloop gaan we de ervaringen met het KNRB systeem evalueren en ontdekken of het voldoet en volstaat. We hopen op die manier ook mogelijk aanpassingen/verbeterpunten boven water te krijgen. We zijn benieuwd! 

Meedoen?
Wil je meedoen aan de pilot? Laat het ons weten. Dan krijg je van ons de instructie en zullen we je naderhand ook vragen naar je ervaringen. RV Rijnmond als eerste binnen

RV Rijnmond heeft tijdens de 35e elfstedenroeimarathon, in de buitencategorie 6 (B6), de snelste tijd neergezet tijdens de prestatietocht. Ze bereikten onder ideale omstandigheden in een tijd van  20:08 uur als eerste de eindstreep in Leeuwarden. Als tweede eindigde de vijfmansformatie van Stuttgart-Cannstatter Ruderclub de finish op een kleine 7 minuten. Alle tien deelnemers aan deze speciale ‘corona-editie’ bereikten binnen de 24 uur de finish.

De uitslagen zijn hier te vinden.Livepage 4 september online

De livepage wordt 4 september vanaf 10.30 uur geladen, zodat je vanaf dat moment je favoriete team – mits voorzien van tracker – al kunt volgen. En wel op het bekende webadres.Update: ERM 2021 nieuwe datum (4&5 september 2021)

Beste elfstedenroeiers,

Eerder dan aangekondigd hebben we het besluit genomen – na overleg met de gemeente – dat de ERM in mei niet kan doorgaan.
Dat vinden wij erg jammer maar het is helaas niet anders.

Het goede nieuws is dat we, zoals ook al eerder gemeld, ons nu gaan voorbereiden op een ERM in het eerste weekend van september (zaterdag en zondag). De vorm van de ERM blijf hetzelfde: alleen voor ploegen met 3-6 roeiers.

De komende weken zullen wij het een en ander uitwerken. Zodra we meer kunnen melden zullen we jullie hierover nader informeren.

Gaan jullie voor de ERM in september? Dan hoef je niets te doen en blijft je inschrijving geldig. Besluit je om niet mee te doen, geef dan even een seintje.

Een sportieve roeigroet vanuit Fryslân!Update ERM2020 & Corona virus

Beste ERM liefhebbers,

De Nederlandse overheid heeft besloten om alle bijeenkomsten tot 1 juni niet door te laten gaan. Helaas heeft dit besluit ook gevolgen voor de elfstedenroeimarathon die op 22 en 23 mei gepland staat en dus geen doorgang zal vinden op die datum. Als commissie gaan we ons beraden op de ontstane situatie en houden jullie op de hoogte via de website en de socials:)

Voor nu pas goed op jezelf en je naasten!

Namens de commissie elfstedenroeimarathon,
– Anneke, Arjan, Bram, Bram, Caroline, Elke, Hielke, Joyce en Pierre

LRV Wetterwilleelfstedenroeimarathon en het Corona-virus

Als organisatie krijgen wij vragen over het al dan niet doorgaan van de elfstedenroeimarathon als gevolg van het Corona-virus, gelet op de maatregelen die door de overheid, het RIVM en de KNRB zijn afgekondigd en nu gelden tot zes april. Het houdt de gemoederen erg bezig, zo ook ons.

Wij zijn ons dan ook bewust van eventuele extra maatregelen die kunnen leiden tot uitstel of afstel van de komende elfstedenroeimarathon. Vooralsnog gaan wij door met de voorbereidingen en blijft de inschrijving voor ERM2020 tot nader order gewoon open. We hopen natuurlijk gewoon dat de tocht der tochten door kan gaan!

Zodra er meer duidelijk is over de ontwikkelingen op de langere termijn en de mogelijke consequenties voor de elfstedenroeimarathon, zullen we jullie hierover informeren.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons gerust mailen (info@elfstedenroeimarathon.nl) of een berichtje sturen via Facebook.Update skiff – pilot

Er is belangstelling voor de SKIFF-pilot! Geinteresseerden worden binnenkort uitgenodigd voor een teleconferentie.
Als je wilt inschrijven, dien je de (afwijkende) instructies te volgen op deze pagina.

Hier vind je alvast het concept reglement.Tijdslimiet in Open Categorie

Ploegen die zich inschrijven voor de ‘Open Categorie’ dienen voortaan binnen 3 uur na de eerste in dit veld te finishen. Zo niet: helaas geen elfstedenkruisje.

Stap voor stap passen we het wedstrijdreglement aan, met als doel de snelle teams dichter bij elkaar te laten starten en finishen. De afgelopen jaren maakten we al een onderscheid in een wedstrijdveld en een prestatieveld en wordt er binnen deze twee geloot.

Tijdslimiet
Dit jaar voeren we nog een verandering door in de ‘Open Categorie’. Ploegen die zich voor deze categorie inschrijven dienen voortaan binnen drie uur na de eerste te finishen. Finish je na drie uur van de eerste in dit veld, dan eindig je buiten de tijd en krijgen de roeiers van dat team geen Efstedenkruisje!Foto’s online!

De foto’s staan online en zijn hier te vinden!
Heb je zelf nog foto’s, video’s of ander beeldmateriaal, laat het ons weten zodat wij alles bij elkaar kunnen zetten en iedereen kan nagenieten van de prachtige foto’sParrega: zeer lage brug

Op het traject Workum – Bolsward in het dorp Parrega is een zeer lage brug. Zorg ervoor dat je in de boot gaat liggen!Uitslagen elfstedenroeimarathon 2019 – online

A.G.S.R. Gyas uit Groningen heeft de 34e elfstedenroeimarathon gewonnen. In een tijd van 16:52 uur bereikte de ploeg zaterdagmiddag als eerste de eindstreep in Leeuwarden en zette een baanrecord dat sinds 2012 op 16:59 uur stond. Het was een close finish, met een verschil van 15 minuten werd het Duitse team Cool Runnings tweede. Een klein verschil op het 210 kilometer lange traject. Winnaar van het mix-veld werd de ploeg van de organiserende vereniging Wetterwille uit Leeuwarden een tijd van 18:01 uur.

De uitslagen van alle 107 teams zijn hier te vinden.Aftermovie

Aftermovie ERM2018, met dank aan studenten Stenden Hogeschool.Programma ERM2019

De vrijdagavond na Hemelvaartsdag wordt in de Prinsentuin om 20.00 uur het startschot gegeven  voor de Elfstedenroeimarathon. Bekijk hier het programmaboekje.elfstedenroeimarathon 2019 terugzien?

Kijk hier terug via de livepage als je team een gps-tracker van ons had.Geldprijs voor baanrecord

Om de wedstrijdploegen in de Open Categorie extra uit te dagen, en het baanrecord na zoveel jaar te verbreken, kan de ploeg die het huidige record van 16.59 uur scherper stelt € 900,- tegemoet zien. De geldprijs is evenredig beschikbaar gesteld door de ERM en Roeiwerf Wiersma.

Dit is een verdrievoudiging van het bedrag dat in 2017 voor het eerst beschikbaar is gesteld. Afspraak is dat de geldprijs tot maximaal 1000 euri kan oplopen. Als gezegd wil de ERM het wedstrijdveld de komende jaren versterken. Ook de tijdslimiet voor deelname aan de Open Categorie draagt daaraan bij.Roei kinderkanker de wereld uit!

Wij vragen jullie aandacht om even stil te staan bij dit bericht.

Afgelopen maand kwamen wij, als organisatie van de ERM, in contact met het prachtige initiatief: KikaRow. Zij vertelden ons dat kanker nog altijd de meest voorkomende doodsoorzaak is, door ziekte, bij kinderen. Het overlevingspercentage van deze kinderen kan sneller omhoog door zorg, research en opleiding te concentreren op één locatie. Dat wordt gerealiseerd in het Prinses Maxima Centrum!

KikaRow stelde als doel om €500.000-, op te halen! Komend voorjaar gaan zij van start en roeien zij 1400km, langs 60 verenigingen, door Nederland: ‘Rondje NL’. De start is bij Michiel de Ruyter Uithoornse Roei- en Kanovereniging (Uithoorn). In veertien weekenden gaan zij van roeivereniging naar roeivereniging. Wat deze tocht bijzonder maakt is dat de boot mede bemand wordt door ex-kinderkankerpatiënten (KiKa-roeiers) en/of hun familie, vrienden. Roeiverenigingen door het hele land gaan de deelnemers leren roeien onder begeleiding van ervaren roeiers!

Als organisatie van de ERM willen wij ons dit jaar verbinden aan dit prachtige en waardevolle initiatief. Tijdens de ERM (31 mei & 1 juni) zullen er onder andere collectebussen aanwezig zijn om te doneren zodat we met elkaar een steentje bijdragen aan dit geweldige doel!

Doneer nu!
Help mee en ondersteun dit initiatief zodat wij met zijn allen kinderkanker de wereld uit roeien!Foto’s

Sebastiaan van Stam (roeier van Roeivereniging de Kop uit Schagen) heeft wat mooie platen geschoten bij de start en in Dokkum! Kijk hier rustig rond & bestellen in groter formaat is geen enkel probleem.

Tom Goossens heeft foto’s gemaakt namens Touristinfo Woudsend, deze vind je hier. Ook hier kan je foto’s bestellen zonder watermerk en in groter formaat, dus kijk gerust rond.

 Stilte in de nacht: dat doe je gewoon!

Ssssssssssssssst. Het is nacht. Iedereen slaapt … Tussen 12 uur ‘s nachts en 8 uur ‘s ochtends houd je je dus zo stil mogelijk!Kamperen tijdens de marathon

Net als vorig jaar is niet mogelijk om te kamperen op het eiland tegenover LRV Wetterwille. Natuurlijk zijn er in de omgeving genoeg andere mogelijkheden. Hierbij een aantal tips;

www.citycampingleeuwarden.nl
(vlak achter LRV Wetterwille)
www.camping-taniaburg.nl
(6.5 km ten noorden van LRV Wetterwille)
www.campingdekleinewielen.nl
(6 km ten westen van LRV Wetterwille)
https://www.weidumerhout.nl/nl/hotel/
(13 km ten westen van LRV Wetterwille)
https://swichumerpleats.nl/
(6 km van Leeuwarden)Filmpje online

De afgelopen elfstedenroeimarathon is er een filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van beide dagen. Benieuwd? Hier staat ie.Foto’s online

Er zijn het afgelopen weekend veel foto’s gemaakt die we delen via deze link. Waarschijnlijk wordt de map de komende week verder aangevuld met wat we nog binnenkrijgen. Alvast met dank aan: Wim Haalboom, Willem Rinkema en Dirk Jan Scholten.Uitslagen elfstedenroeimarathon 2017 online

U vindt hier de uitslagen van de elfstedenroeimarathon 2017. Na publicatie bleek de finishtijd van negen ploegen onjuist te zijn. Een tweetal captains attendeerde ons hierop; waarvoor dank!

Vanwege stroomuitval werkte de electronische tijdwaarneming niet en vielen we terug op de handmatig geklokte finishtijd. Deze tijd was nog niet gecorrigeerd voor de starttijd van betreffende ploegen. Dat is inmiddels gebeurt en verwerkt in de uitslagen. Het betrof de ploegen met startnummer: 12, 27, 51, 52, 55, 94, 95, 101 en 102. De tijdcorrectie is respectievelijk 3:03;  7:05; 14:40; 15:11; 25:42; 25:52; 27:27 en 27:44 minuten.

De wedstrijdleiding

Een uitgebreider verslag en overzicht van de winnaars per categorie vindt u op de pagina met uitslagen van de afgelopen jaren.Volg de wedstrijd live

Volg en selecteer je favoriete ploeg. Waar liggen ze in het veld? Hoe hard gaat het? Moet je al wisselen. Realtime, op onze livepage!Fotografen en filmers

De ERM is bij uitstek een roeiwedstrijd die zich leent voor mooie beelden. Dat hebben we de afgelopen jaren ook kunnen zien dankzij de bijdrage van een aantal enthousiaste fotografen en filmers onderweg.

 

Bij deze doen wij graag opnieuw een oproep om de tocht vast te leggen. Het liefste wat verspreid in tijd en trajecten. Meld je aan dan ontvang je van ons een korte instructie. Reiskosten worden vergoed.

Je krijgt van ons de inloggegevens om je beeldmateriaal zelf te uploaden naar de ERM website. De beste (staande) foto wordt komend jaar voor de nieuwe poster gebruikt. De beste filmpjes krijgen blijvend een plaats op het ERM-youtubekanaal.

We zien jullie reacties graag tegemoet.Volg ons op instagram

Hoe mooi is dit?! Er staat een live-feed van instagram op onze homepage. Volg ons via /elfstedenroeien

Adresseer en upload foto’s en video’s tijdens de tocht voor een gave livefeed!

Al het moois is voor iedereen vindbaar! De beste shots maken kans om volgend jaar op onze poster te prijken of gebruikt te worden voor pr.Facebook

Volg nieuws en tips rond de erm2017 ook op facebookGezocht!

Ploeg niet compleet? Of op zoek naar een incompleet team? We helpen jullie graag.Wat was jullie reactie?

Hieronder pakken we alleen die punten waarop er verbetering is te halen.

Dit is opgebouwd uit ‘Locatie, organisatie & herkenbaarheid’ en ‘Veiligheid & wedstrijd’. Op naar de elfstedenroeimarathon 2017!

Locatie, organisatie & herkenbaarheid.
Om te beginnen gaan we onze website vernieuwen; we maken onze website eigentijdser en informatiever, zodat roeiers snel kunnen vinden wat ze willen weten. Een eerste versie hebben we inmiddels kunnen bekijken en het wordt mooi…

Over de locatie is aangegeven, dat wij iets moeten doen aan de bewegwijzering, zowel voor het auto- en botenverkeer als voor de roeiers op ons terrein.

Voor onbekenden is onvoldoende helder waar zij zich bij het wedstrijdsecretariaat moeten melden. Daarom zullen we komend jaar de herkenbaarheid van organisatoren en vrijwilligers van de ERM verbeteren, zodat zichtbaar wordt wie eventuele vragen kan beantwoorden.

Veiligheid & Wedstrijd.
Het soepel en snel laten verlopen van de botenkeuring is ieder jaar weer onderwerp van gesprek. We hebben al verschillende maatregelen genomen, zoals herkenbare hesjes voor de keurders van boten…

We gaan dit anders doen. De afgelopen twee jaar verdeelden we de boten keurders aan de hand van de startnummers. Dit betekende dat zowel de keurders als de roeiers naar elkaar op zoek waren voor de botenkeuring.

Komende ERM gaan we het terrein, waar de boten liggen in gelijke delen afbakenen en wijzen we die delen toe aan de juryleden. We hopen hiermee een verbeterslag te maken!

Gelet op de weersomstandigheden tijdens de ERM van 2016 waren er weinig problemen. Terugkerend knelpunt is de passage van de bruggen bij Dokkum. Komend jaar willen we hier extra aandacht aan besteden.Uitslagen en tussentijden 2016!

Benieuwd hoe jouw team het heeft gedaan?

Kijk dan hier naar de uitslagen en de tussentijden.
Snelsten per categorie:

– Open:  Aengwirden combi  17.28 uur
– Mixed: Canstatt Boosted    18.12 uur
– Dames: Ric Dames 1:       21.26 uur
– Buiten6:  NüBüKaKi (Karlsruhe)  19.06 uur
– Buiten3: Odenburger 21.30 uur
– Eco: Ossa/DDS/De Hoop 22.20 uurHerbeleven

Geniet nog even na van deze video gemaakt door Willem Rinkema (mei 2016)