NIEUWS


Foto’s ERM2024!

Hierbij een tweetal linkjes naar diverse foto’s van ERM2024.

 1. Giso van Essen
 2. Diverse fotografen


Noorderlicht tijdens elfstedenroeimarathon 2024 bij Weidum

Prachtige foto gemaakt door de roeiers van The Mainz Canal Cruisers tijdens de elfstedenroeimarathon in 2024; eeuwige roem!!Uitslagen elfstedenroeimarathon 2024 – online

Het team Droom GROOT van de Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille heeft de 38e elfstedenroeimarathon gewonnen. In een tijd van 18:02 uur bereikte de ploeg zaterdagmiddag als eerste de eindstreep in Leeuwarden. Winnaar van het mixed-veld werd het team Das Telefonboot uit Bremen met een tijd van 18:50 uur.

Winnaar in de Buiten 6 categorie werd het team Cool Runnings 2024 met een roeitijd van 18:09 uur.
Door de stevige wind uit het noordoosten finishten in totaal 3 teams buiten de gestelde tijd van 24 uur en twee teams in de open categorie die niet binnen drie uur na de winnaar in die categorie wisten te finishen. Bijzondere vermelding was dat er dit jaar een record van 6 zogenaamde eco-teams meededen (roeien en fietsen).

Het resultaat van alle 88 teams zijn hier te vinden.

 

Winnende team Droom GROOTDefinitieve traject info – ERM2024

Hier is hij dan, de definitieve traject informatie voor ERM2024.

Deze zijn gedeeld op de captainsmeeting.

 1. Def Trajectinfo 2024 – leaflet Nederlands
 2. Def. Trajectinfo 2024 – leaflet Duits
 3. Definitief Trajectinfo 2024 – leaflet Engels


Volg de wedstrijd live

Volg en selecteer je favoriete ploeg. Waar liggen ze in het veld? Hoe hard gaat het? Moet je al klaar staan om te wisselen? Realtime, op onze livepage!Aanrij route en parkeren!

Het parkeren van de auto’s en botenwagens zijn voor de komende elfstedenroeimarathon anders ingedeeld.

Kijk even naar bijgaande informatie pagina: route en parkeren!Wees vriendelijk voor je mederoeiers en installeer een ‘puls drukker’ of ‘moment-schakelaar’!

We krijgen steeds meer klachten van teams die in de nacht gehinderd worden door de zoeklichten of verstralers van oplopende boten. In het reglement wordt aangegeven dat zoeklichten of verstralers uitschakelbaar moeten zijn, niet mogen verblinden en het licht op de boeg niet mag blokkeren”.

Voor 2024 is ons advies om een ‘puls drukker’ of ‘moment-schakelaar’ te installeren. Het licht brandt alleen door de schakelaar ingedrukt te houden. Zodra je de schakelaar loslaat, dooft het licht.

 Laat je Km’s meetellen voor KNRB marathonklassement

Wil je als team je geroeide kilometers mee laten tellen in het marathon klassement van de KNRB: dat kan! Als je je inschrijft via het inschrijfsysteem van de elfstedenroeimarathon, vul dan je KNRB nummer in. Als je je nummer niet vermeld, dan tellen je kilometers niet mee voor het KNRB marathonklassement.Pilot KNRB inschrijfsysteem

Als elfstedenroeimarathon gebruiken we al jaren een in eigen beheer ontwikkeld, geïntegreerd inschrijfsysteem dat toegesneden is op onze tocht, het deelnemersveld, de loting en de uitslagen. Daarmee moet iedere ploeg, met uitzondering van de teams die deelnemen aan de KNRB-pilot, zich inschrijven.

Voor het derde jaar testen we op beperkte schaal het door de KNRB ontwikkelde inschrijfsysteem (FOYS). Voor deze test nodigen we maximaal teams uit zich (enkel) via dit systeem in te schrijven.

Interesse? Meld je hier dan aan. Onder vermelding KNRB-pilot!

We zijn al langer in gesprek met de KNRB en marathoncommissie over hoe we in de toekomst FOYS kunnen gebruiken. Het systeem voorzag namelijk niet in alle, voor de ERM, gewenste functionaliteiten. De bond verwacht dat de aangepaste versie daar nu wel in voorziet. We gaan dat komende ERM opnieuw  testen met tien ploegen die zich hiervoor alleen via FOYS moeten inschrijven.

Na afloop zullen we de ervaringen met dit systeem evalueren om te ontdekken of het voldoet en volstaat. We hopen met deze test mogelijke aanpassingen/verbeterpunten boven tafel te krijgen. We zijn benieuwd.

Meedoen?
Wil je (weer)meedoen aan de pilot? Laat het ons weten. Je ontvangt van ons een instructie. Ook zullen we je naderhand naar je ervaringen vragen.GPS-tracker voor elke boot

Alle boten worden van een gps-tracker voorzien. Deze tracker krijg je in bruikleen. Alle boten kunnen voortaan dus realtime/online worden gevolgd. Hoe mooi is dat!Foto’s 2023 online

De fot0’s van de ERM 2023 druppelen gestaag binnen.Herbeleef je elfstedenroeimarathon 2023

Herbeleef de zware ERM van 2023! Je kunt je favoriete team terugzien. En wel op het bekende webadres.Uitslagen elfstedenroeimarathon 2023 – online

Het Duitse combinatieteam CoolRunnings2023 heeft de 37e elfstedenroeimarathon gewonnen. In een tijd van 18:12 uur bereikte de ploeg zaterdagmiddag als eerste de eindstreep in Leeuwarden. Winnaar van het mixed-veld en tevens tweede overall werd het team MARK’S ARM(Y) van de Amsterdamse roeivereniging RIC met een tijd van 19:12 uur.

Winnaar in de Buiten 6 categorie werd het team Bad Can City van de Stuttgart-Cannstätter Ruderclub met een roeitijd van 21:33 uur.
Door de uitzonderlijk harde wind uit het noordoosten finishten in totaal 21 teams buiten de gestelde tijd van 24 uur en twee teams in de open categorie die niet binnen drie uur na de winnaar in die categorie wisten te finishen.

De uitslagen van alle 93 teams zijn hier te vinden.Elke ploeg een digitale stempelkaart

Iedere ploeg heeft ook een digitale stempelkaart die kun je na afloop hier vinden. Download de stempelkaart van jouw ploeg en lijst ‘m in!Tips voor de tocht

Een aantal belangrijke tips en eisen die de tocht gemakkelijker en veiliger maken.

De roeiers:

 • Goede conditie, roei- en stuurtechniek
 • Veel roeikilometers gemaakt voorafgaand aan de tocht
 • Geoefend met roeien met een zwemvest en platliggen (achterover) in boot (lage bruggen)
 • Als de boot volloopt, altijd bij de boot blijven. Ga niet zwemmen maar ga met de boot naar de dichtstbijzijnde oever

De tocht:

 • Bestudeer de waterkaart, wees op de hoogte van de route die je moet roeien en sturen
 • Let op de hoogte van de bruggen. Zeer lage bruggen in Dokkum, Sneek en Parrega!
 • Bestudeer de alternatieve route (website) voor slecht weer
 • Bekijk vooraf regelmatig de website en facebookpagina voor bijzonderheden
 • Op de captainsmeeting worden de weersverwachting, beslissingen over alternatieve route en eventuele obstakels in de route gemeld.

Meer tips!Stilte in de nacht: dat doe je gewoon!

Ssssssssssssssst. Het is nacht. Iedereen slaapt … Tussen 12 uur ‘s nachts en 8 uur ‘s ochtends houd je je dus zo stil mogelijk! Hou je daar alsjeblieft aan. Dan houden we de klachten binnen de perken. En…. kunnen we de tocht ook volgend jaar weer organiseren.Hoosmateriaal

Ga voor safe: neem meer dan een hoosmiddel mee (zie het reglement)!Wisselverboden

Let op! Er geldt ook dit jaar een wisselverbod voor de Galamadammen. Dat betekent dat er op het traject Oude Karre – Stavoren niet gewisseld mag worden. Kijk ook voor andere wisselverboden, onder andere in Dokkum en Arum, op de pagina met trajectinformatie.Reglement

Zorg dat je goed bent voorbereid en lees de regels!Aanrijroute LRV Wetterwille

Onderstaand is de route voor het aanrijden met de botenwagens tijdens de elfstedenroeimarathon.

Wanneer je aan komt rijden vanuit het westen (Aldlansdyk)
Sla met de botenwagen af bij Peugeot-garage Auto Haaima. Rijd vervolgens rechtdoor en sla linksaf. Vervolgens sla je rechtsaf (Avondsterweg). Meld je hier bij de aanwezige verkeersregelaars. Deze laten je toe tot het gebied waar de boten kunnen worden afgeladen.


Wanneer je aan komt rijden vanuit het noorden (Anne Vondelingweg)
Sla bij het stoplicht linksaf de Planetenlaan in. Sla vervolgens rechtsaf bij de Technische Unie. Rijd daarna rechtsaf achter de Mazzelshop en de Praxis langs en sla af bij de Avondsterweg. Meld je hier bij de aanwezige verkeersregelaars. Deze laten je toe tot het gebied waar de boten kunnen worden afgeladen.

Zorg er voor dat je de boot snel aflaadt, zodat je andere teams zo min mogelijk ophoudt of hindert. Vervolg na het afladen de route om de lege botenwagen achter te laten op het daarvoor bestemde terrein achter de mazzelshop. Zie hiervoor het kaartje en volg de instructies van de verkeersregelaars.

Parkeer hierna de auto bij de Technische Unie of op het grasveld naast Auto Haaima.Dokkum: passeren bruggen

De eerste brug in Dokkum (de Ee-brug) passeren in- en uitgaande boten elkaar. Houd zoveel mogelijk stuurboord!

De Ee-brug is een lange, smalle en lage brug waarbij boten elkaar alleen ‘slippend’ kunnen passeren. De stad uitgaande boten hebben voorrang op inkomende boten. Op aanwijzing van de jury kunnen bij grote drukte de inkomende boten voor de brug worden gestopt totdat de doorgang weer veilig is.

Altena-brege

Als je met de boot Dokkum binnenkomt neem je het rechter bruggat; rechts van de rode lichten. Het bruggat is aangelicht en in het midden hangt een oranje licht te knipperen. Als je Dokkum verlaat neem je het middelste bruggat (tussen de rode lichten).

altenabrege-dokkumRV Rijnmond als eerste binnen

RV Rijnmond heeft tijdens de 35e elfstedenroeimarathon, in de buitencategorie 6 (B6), de snelste tijd neergezet tijdens de prestatietocht. Ze bereikten onder ideale omstandigheden in een tijd van  20:08 uur als eerste de eindstreep in Leeuwarden. Als tweede eindigde de vijfmansformatie van Stuttgart-Cannstatter Ruderclub de finish op een kleine 7 minuten. Alle tien deelnemers aan deze speciale ‘corona-editie’ bereikten binnen de 24 uur de finish.

De uitslagen zijn hier te vinden.Update: ERM 2021 nieuwe datum (4&5 september 2021)

Beste elfstedenroeiers,

Eerder dan aangekondigd hebben we het besluit genomen – na overleg met de gemeente – dat de ERM in mei niet kan doorgaan.
Dat vinden wij erg jammer maar het is helaas niet anders.

Het goede nieuws is dat we, zoals ook al eerder gemeld, ons nu gaan voorbereiden op een ERM in het eerste weekend van september (zaterdag en zondag). De vorm van de ERM blijf hetzelfde: alleen voor ploegen met 3-6 roeiers.

De komende weken zullen wij het een en ander uitwerken. Zodra we meer kunnen melden zullen we jullie hierover nader informeren.

Gaan jullie voor de ERM in september? Dan hoef je niets te doen en blijft je inschrijving geldig. Besluit je om niet mee te doen, geef dan even een seintje.

Een sportieve roeigroet vanuit Fryslân!Update ERM2020 & Corona virus

Beste ERM liefhebbers,

De Nederlandse overheid heeft besloten om alle bijeenkomsten tot 1 juni niet door te laten gaan. Helaas heeft dit besluit ook gevolgen voor de elfstedenroeimarathon die op 22 en 23 mei gepland staat en dus geen doorgang zal vinden op die datum. Als commissie gaan we ons beraden op de ontstane situatie en houden jullie op de hoogte via de website en de socials:)

Voor nu pas goed op jezelf en je naasten!

Namens de commissie elfstedenroeimarathon,
– Anneke, Arjan, Bram, Bram, Caroline, Elke, Hielke, Joyce en Pierre

LRV WetterwilleUpdate skiff – pilot

Er is belangstelling voor de SKIFF-pilot! Geinteresseerden worden binnenkort uitgenodigd voor een teleconferentie.
Als je wilt inschrijven, dien je de (afwijkende) instructies te volgen op deze pagina.

Hier vind je alvast het concept reglement.Tijdslimiet in Open Categorie

Ploegen die zich inschrijven voor de ‘Open Categorie’ dienen voortaan binnen 3 uur na de eerste in dit veld te finishen. Zo niet: helaas geen elfstedenkruisje.

Stap voor stap passen we het wedstrijdreglement aan, met als doel de snelle teams dichter bij elkaar te laten starten en finishen. De afgelopen jaren maakten we al een onderscheid in een wedstrijdveld en een prestatieveld en wordt er binnen deze twee geloot.

Tijdslimiet
Dit jaar voeren we nog een verandering door in de ‘Open Categorie’. Ploegen die zich voor deze categorie inschrijven dienen voortaan binnen drie uur na de eerste te finishen. Finish je na drie uur van de eerste in dit veld, dan eindig je buiten de tijd en krijgen de roeiers van dat team geen Efstedenkruisje!Foto’s online!

De foto’s staan online en zijn hier te vinden!
Heb je zelf nog foto’s, video’s of ander beeldmateriaal, laat het ons weten zodat wij alles bij elkaar kunnen zetten en iedereen kan nagenieten van de prachtige foto’sParrega: zeer lage brug

Op het traject Workum – Bolsward in het dorp Parrega is een zeer lage brug. Zorg ervoor dat je in de boot gaat liggen!Uitslagen elfstedenroeimarathon 2019 – online

A.G.S.R. Gyas uit Groningen heeft de 34e elfstedenroeimarathon gewonnen. In een tijd van 16:52 uur bereikte de ploeg zaterdagmiddag als eerste de eindstreep in Leeuwarden en zette een baanrecord dat sinds 2012 op 16:59 uur stond. Het was een close finish, met een verschil van 15 minuten werd het Duitse team Cool Runnings tweede. Een klein verschil op het 210 kilometer lange traject. Winnaar van het mix-veld werd de ploeg van de organiserende vereniging Wetterwille uit Leeuwarden een tijd van 18:01 uur.

De uitslagen van alle 107 teams zijn hier te vinden.Aftermovie

Aftermovie ERM2018, met dank aan studenten Stenden Hogeschool.elfstedenroeimarathon 2019 terugzien?

Kijk hier terug via de livepage als je team een gps-tracker van ons had.Geldprijs voor baanrecord

Om de wedstrijdploegen in de Open Categorie extra uit te dagen, en het baanrecord na zoveel jaar te verbreken, kan de ploeg die het huidige record van 16.59 uur scherper stelt € 900,- tegemoet zien. De geldprijs is evenredig beschikbaar gesteld door de ERM en Roeiwerf Wiersma.

Dit is een verdrievoudiging van het bedrag dat in 2017 voor het eerst beschikbaar is gesteld. Afspraak is dat de geldprijs tot maximaal 1000 euri kan oplopen. Als gezegd wil de ERM het wedstrijdveld de komende jaren versterken. Ook de tijdslimiet voor deelname aan de Open Categorie draagt daaraan bij.Foto’s

Sebastiaan van Stam (roeier van Roeivereniging de Kop uit Schagen) heeft wat mooie platen geschoten bij de start en in Dokkum! Kijk hier rustig rond & bestellen in groter formaat is geen enkel probleem.

Tom Goossens heeft foto’s gemaakt namens Touristinfo Woudsend, deze vind je hier. Ook hier kan je foto’s bestellen zonder watermerk en in groter formaat, dus kijk gerust rond.

 Kamperen tijdens de marathon

Net als vorig jaar is niet mogelijk om te kamperen op het eiland tegenover LRV Wetterwille. Natuurlijk zijn er in de omgeving genoeg andere mogelijkheden. Hierbij een aantal tips;

www.citycampingleeuwarden.nl
(vlak achter LRV Wetterwille)
www.camping-taniaburg.nl
(6.5 km ten noorden van LRV Wetterwille)
www.campingdekleinewielen.nl
(6 km ten westen van LRV Wetterwille)
https://www.weidumerhout.nl/nl/hotel/
(13 km ten westen van LRV Wetterwille)
https://swichumerpleats.nl/
(6 km van Leeuwarden)Filmpje online

De afgelopen elfstedenroeimarathon is er een filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van beide dagen. Benieuwd? Hier staat ie.Foto’s online

Er zijn het afgelopen weekend veel foto’s gemaakt die we delen via deze link. Waarschijnlijk wordt de map de komende week verder aangevuld met wat we nog binnenkrijgen. Alvast met dank aan: Wim Haalboom, Willem Rinkema en Dirk Jan Scholten.Uitslagen elfstedenroeimarathon 2017 online

U vindt hier de uitslagen van de elfstedenroeimarathon 2017. Na publicatie bleek de finishtijd van negen ploegen onjuist te zijn. Een tweetal captains attendeerde ons hierop; waarvoor dank!

Vanwege stroomuitval werkte de electronische tijdwaarneming niet en vielen we terug op de handmatig geklokte finishtijd. Deze tijd was nog niet gecorrigeerd voor de starttijd van betreffende ploegen. Dat is inmiddels gebeurt en verwerkt in de uitslagen. Het betrof de ploegen met startnummer: 12, 27, 51, 52, 55, 94, 95, 101 en 102. De tijdcorrectie is respectievelijk 3:03;  7:05; 14:40; 15:11; 25:42; 25:52; 27:27 en 27:44 minuten.

De wedstrijdleiding

Een uitgebreider verslag en overzicht van de winnaars per categorie vindt u op de pagina met uitslagen van de afgelopen jaren.Fotografen en filmers

De ERM is bij uitstek een roeiwedstrijd die zich leent voor mooie beelden. Dat hebben we de afgelopen jaren ook kunnen zien dankzij de bijdrage van een aantal enthousiaste fotografen en filmers onderweg.

 

Bij deze doen wij graag opnieuw een oproep om de tocht vast te leggen. Het liefste wat verspreid in tijd en trajecten. Meld je aan dan ontvang je van ons een korte instructie. Reiskosten worden vergoed.

Je krijgt van ons de inloggegevens om je beeldmateriaal zelf te uploaden naar de ERM website. De beste (staande) foto wordt komend jaar voor de nieuwe poster gebruikt. De beste filmpjes krijgen blijvend een plaats op het ERM-youtubekanaal.

We zien jullie reacties graag tegemoet.Volg ons op instagram

Hoe mooi is dit?! Er staat een live-feed van instagram op onze homepage. Volg ons via /elfstedenroeien

Adresseer en upload foto’s en video’s tijdens de tocht voor een gave livefeed!

Al het moois is voor iedereen vindbaar! De beste shots maken kans om volgend jaar op onze poster te prijken of gebruikt te worden voor pr.Facebook

Volg nieuws en tips rond de erm2017 ook op facebookGezocht!

Ploeg niet compleet? Of op zoek naar een incompleet team? We helpen jullie graag.Uitslagen en tussentijden 2016!

Benieuwd hoe jouw team het heeft gedaan?

Kijk dan hier naar de uitslagen en de tussentijden.
Snelsten per categorie:

– Open:  Aengwirden combi  17.28 uur
– Mixed: Canstatt Boosted    18.12 uur
– Dames: Ric Dames 1:       21.26 uur
– Buiten6:  NüBüKaKi (Karlsruhe)  19.06 uur
– Buiten3: Odenburger 21.30 uur
– Eco: Ossa/DDS/De Hoop 22.20 uurHerbeleven

Geniet nog even na van deze video gemaakt door Willem Rinkema (mei 2016)